2019 Deelnemers 16 – 30

H. Pastoor van Ars kerk:
Een [inmiddels gemeentelijk] sacraal monument in en voor Waldeck. In 2019 bestaat deze kerk, die geen kerk lijkt, 50 jaar. We laten U graag delen in de bijzondere architectuur en bouw en geven de Parels van Loosduinen de ruimte om in de ‘Bergerie’ hun bijzondere hobby met bezoekers te delen. Uiteraard trakteren we op iets lekkers. De kerk, gebouwd van rechthoekige betonblokken, is sober. Het licht komt via cirkelvormige lichtkoepels van boven [symboliek/hemel], wat leidt tot een speciaal lichtspel. Er is een laag rechthoekig kerk- gedeelte waar het altaar het middelpunt vormt. Het hogere dwars gedeelte lijkt op een gotisch schip en is geïnspireerd door de ‘Via Dolorosa’. De kerk trekt wereldwijd veel bezoekers, die de architectuur, de spiritualiteit en de akoestiek ervan bewonderen. Elke zondag bent U welkom bij de H. Mis om 10.30 uur. Maar ook door de week, op vrijdag van 10 tot 11 uur voor koffie en een praatje.  Lees meer


Molen “De Korenaer”
Al bijna 300 jaar (!) is molen De Korenaer de eerste (meel)fabriek in Loosduinen. Na een heel lange geschiedenis van beroepsmatig meel produceren, wordt de molen al vele jaren gerund door vrijwilligers. Sinds de laatste twee jaar bezoeken klassen schoolkinderen en groepen bejaarden de molen en eten na afloop een pannenkoek, gemaakt van “molenmeel”. Op dagen als “Molendag” en “Museumdag” komen, als regel, ruim 500 mensen de molen bezichtigen.
Meer informatie over de molen: www.molendekorenaer.nl


Adrie de Quaasteniet: Pentekeningen Als een jongetje van 8 jaar was Adrie al aan het tekenen. Op school liever tekenen dan rekenen, wat hem meerdere keren een draai om z’n oren opleverde.
Gedurende zijn leven heeft hij vele tekeningen gemaakt van boten, dieren, schaken, molens en kerken, maar vooral van het “Oude Loosduinen”. Nu 87 jaar is stilzitten er nog niet bij en heeft hij een herbarium verzameling. Lees meer.


Mimi Pronk: Verslingerd aan slingers
Als moeder bewaarde ik de kinderkleertjes die vervaardigd waren van waanzinnig leuke stofjes, te leuk om na kort gebruik weg te doen!  Tijdens de voorbereiding van een kinderfeestje wist ik het ineens. Wat zou het leuk zijn om een stoffen slinger te hebben die niet stuk kan. En bij stofjes is het net zo als met geuren, je slaat die informatie op en zodra je het weer onder ogen krijgt wordt je geraakt in je emotie. En zo als de natuur het wil, komt er een moment dat de kinderen het nest verlaten. Alle kinderen de deur uit met hun eigen persoonlijke slinger in een zelfgemaakte opberg tas. Hopelijk inspireer het jullie om op tijd te starten met het sparen van je stofjes. Als je het niet weet heb je er later misschien spijt van.  Lees meer.


Paul van Wandelen
“De Guerrillatuin”

Pisuissestraat 204-250 tussen twee grote flatgebouwen, waar niemand het verwacht, bevindt zich een tuin, een paradijs voor vogels, planten, kevers, egels en allerlei andere insecten. Er staat een grote kleurrijke tuin van ongeveer 500 m2 waar alles groeit en bloeit en tot leven komt.
Lees meer.


Ans Ruijters-Hoff: Createur Art

Omdat mijn veelzijdige werk niet onder 1 vakgebied valt, en mijn opleidingen veelzijdig zijn noem ik mij Createur.
Graag wil ik u mijn werk, werkmethode en gereedschap laten zien. Pen-kleurtekeningen, etsen, lino, wanddecoratie, druktechnieken, koperhaakwerk, Foto projecten enz.

 


Marion Arler: Meubelstof
Ik maak etuis en tasjes van meubelstof, elk ontwerp is uniek en ik werk vaak samen met mijn vriendinnen.

Ongeveer 20 jaar geleden maakte ik mijn eerste tas. Ik had wat coupons van meubelstof liggen en wilde daar iets mee doen. Ik combineerde verschillende stoffen en versierde de naden met kant en band. Door enthousiaste reacties van vrienden en collega’s maakte ik er meer en kreeg steeds meer plezier in het vinden van bijzondere combinaties. Later ben ik ook etuis gaan maken. Alle tassen en etuis zijn unieke kunstwerkjes, waaraan veel aandacht is besteed.     Lees meer


Letty van der Horst: Beeldhouwen 
Woon al een aantal jaren in Loosduinen. In mijn vrije tijd beeldhouw ik. Steeds weer vind ik het verrassend te zien welke vorm uiteindelijk ontstaat uit een stuk steen. Ik heb vooraf geen idee wat ik wil gaan maken, ik laat mij leiden door mijn intuïtie. Beeldhouwen is voor mij opgaan in de steen, de confrontatie met mijzelf aangaan en verwonderd zijn over het eindresultaat.

Lees meer.


Mariella Broers
Yoga voor iedereen die behoefte heeft aan rust en ontspanning! Al 22 jaar geef ik met veel plezier en passie (stoel) yogalessen in Loosduinen. Tijdens ”Parels van Loosduinen” kunt u laagdrempelig kennismaken met yoga. Zittend op een stoel of gebruik makend van een yoga mat doet u eenvoudige oefeningen. Ik leer u ook de voordelen van een goede ademtechniek en sluit de les af met een heerlijke ontspanning met muziek.
Er worden op de Pareldag 3 verkorte lessen gegeven van elk 30 minuten.
Les 1 van 13.00-13.30 uur, les 2 van 1400-14.30 uur en les 3 van 1500 – 15.30 uur.
In verband met het besloten karakter van een yogales is het niet mogelijk om tijdens de sessie de lesruimte te betreden.


Wilma Bos: Toermalijn
We realiseren het ons vrijwel nooit, maar de aarde onder onze voeten bevat de mooiste schatten die we ons kunnen voorstellen. Edelstenen zijn over heel lange perioden in het donkere gesteente ontstaan, en verheugen ons met hun kleuren en glans wanneer ze aan het licht zijn gekomen.
Eén van die edelstenen is de toermalijn.
Hij komt in alle kleuren van de regenboog voor en vooral die uit Madagaskar hebben een heel bijzondere structuur. Ik wil ze graag laten zien en ik hoop dat u zich samen met mij zult verbazen.


Silke Bastiaan: Poppen
Sinds een aan aantal jaren maak ik verschillende soorten poppen van schapen wol en tricot. Als ik met een pop bezig ben ontstaat er een pop met karakter in mijn handen. Het geeft een fijn gevoel de pop te zien ontstaan. Mijn poppen krijgen allemaal een naam. Op het geboortekaartje is er ruimte om de naam in te vullen die de pop krijgt van zijn nieuwe moeder/vader. In de poppen verwerk ik kristallen om te zorgen dat ze een goede energie blijft behouden ook als iemand anders dan de eigenaar ermee wil spelen. De kleine popjes (30-40 cm.) zijn knuffel- en speelpoppen. Voor hen maak ik ook kleertjes, bedjes en speelgoed. De grotere (50-60 cm.) kunnen ook gebruikt worden als knuffel of als troost- therapiepoppen en passen maat 50/56 kleertjes.   Lees meer


Wil Noest: Schilderen.
Ik ben 79 jaar heb altijd wel getekend, maar schilderen vind ik heerlijk om te doen. Gebruik veel olieverf en ze zeggen dat ik veelzijdig ben.  Lees meer.


Lianne van Goch: mozaïek
Eigenlijk ben ik heel mijn leven wel creatief bezig geweest, zeker toen mijn kinderen nog klein waren. Later op de school van mijn kinderen was ik ook altijd actief met o.a. houtbewerking tot zelfs het vervaardigen van een heuse giraf van 2,5 meter hoog, die zeker 15 jaar in de hal van de school heeft staan pronken. Helaas is hij enkele jaren geleden door zijn poten gezakt. Gelukkig heb ik nog een foto!

Lees meer.


Margot Beckschebe: Textiel techniek
Sinds 1987 ben ik  intensief bezig met textiel en textielkunst. Ik ben steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en toepassingen van verschillende technieken, waaronder vilten, rubberen, mouleren en het maken van vliezen. Hierdoor is mijn werk voortdurend in beweging en is iedere combinatie van techniek een inspiratie voor een volgend werk.
In mijn “Ateljee Balans” aan huis, geef ik naailessen voor beginners en gevorderden. Ook geef ik technische en creatieve workshops. Op 21 september, de dag van de Loosduinse Parels zal ik een demonstratie geven van vilten.  Lees meer.


De Houtkrul noemt zich een “sociëteit”

Een deftige naam voor een club waarin men zich uitleeft in het werken met hout. Dit gebeurt in belangrijke mate in de hobbysfeer maar veel leden zijn met heuse projecten bezig terwijl anderen dat kunstzinnig doen. Veel technieken worden onderzocht. Dat geldt ook voor de mogelijkheden van gereedschap en machines. Veel houtsoorten worden in handen genomen, getest en toegepast.

Lees meer